Νέο άρθρο για την πανσέληνο του μήνα στο ζώδιο της Παρθένου! Συμβαίνει λοιπόν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στην 8η μοίρα. Η Σελήνη βρίσκεται στην Παρθένο, ενώ ο Ήλιος απέναντί της, βρίσκεται αυτό το διάστημα στους Ιχθύες.
Τώρα καθώς κοιτάζω τον χάρτη μου γεννιούνται διάφορες ιδέες για την ενέργεια της Πανσελήνου και τι θα φέρει. Γενικά μια πανσέληνο λίγο την φοβόμαστε γιατί μας ταρακουνά, ειδικά αν βρίσκεται σε γωνία του γενέθλιου χάρτη ή πάνω στον Ήλιο μας (κοινώς αρκετοί Παρθένοι τώρα αλλά και όσοι έχουν ωροσκόπο σε Δίδυμους, Παρθένο, Τοξότη και Ιχθύες, μπορεί να νιώσουν κάπως αποπροσανατολισμένοι.) Αυτό είναι κάτι που μας το κάνει γενικά η συγκεκριμένη Πανσέληνος, απλώς ορισμένοι έχουν την τάση να το βιώσουν εντονότερα.
Τι κάνει λοιπόν η ενέργεια της Πανσελήνου και ειδικά από την οπτική της Ελλάδας και της Κύπρου; Αρχικά μας δημιουργεί άγχος. Οπότε ιδιαίτερα όσοι είναι επιρρεπείς σε αγχώδεις καταστάσεις, θέλει μια παραπάνω ψυχραιμία – όσο γίνεται. Αυτό που βασικά χρειαζόμαστε τώρα είναι η ανάγκη να συγκεντρωθούμε κάπου. Να βρούμε κάτι που να αξίζει να του δώσουμε την προσοχή μας για να επικεντρωθούμε εκεί. Βασικά είναι εύκολο να αισθανθούμε πως είναι όλα πάρα πολύ για να τα αντέξουμε τώρα που ενεργοποιείται ο άξονας Παρθένου -Ιχθύων. Πως είναι πολύ χαοτικά και τεράστια τα πράγματα συγκριτικά με εμάς λένε οι Ιχθύες, πως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες να προσέξουμε μας λέει η Παρθένος. Και οι δύο καταστάσεις μας πνίγουν.
Όμως το αρχέτυπο της Παρθένου μας διδάσκει το πως μπορούμε να βγάλουμε το κεφάλι μας εκτός του νερού και να επιπλεύσουμε ή ακόμα και να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Τώρα δηλαδή, για να ξεφύγουμε από όλο αυτό το βαρύ συναίσθημα που μας σκεπάζει με την Πανσέληνο βοηθά να σκεφτούμε “τι μικρές διορθώσεις θα μπορούσα να κάνω που θα έφταναν να είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή μου;” πολλές φορές είναι κάτι μικρό που μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα. Για παράδειγμα: Πως το παίρνουμε απόφαση να επισκεφτούμε έναν γιατρό για να μην έχουμε την αγωνία, πως λέμε αυτό που αισθανόμαστε στoν σύντροφό μας, πως ίσως χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο. Μικρά πράγματα που φτάνουν να αλλάξουν όμως την καθημερινότητά μας.
Το θέμα είναι είναι πως χρειαζόμαστε τώρα μια ευθυγράμμιση. Ευθυγράμμιση με τι; Σε τι χρειαζόμαστε περισσότερη αρμονία ανάμεσα σε δύο πράγματα; Γενικά είμαστε λογικά πλάσματα. Οπότε ότι κάνουμε το βασίζουμε σε κάποιο λογικό συμπέρασμα που είχαμε πάρει. Όμως συχνά, αυτό το λογικό συμπέρασμα ανήκει πλέον στο ασυνείδητο και ήταν λογικό για το παρελθόν. Όταν τα πράγματα δεν τα αισθανόμαστε και τόσο “σωστά”, τότε νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι, πως χρειαζόμαστε ευθυγράμμιση. Θα μπορούσε δηλαδή οι πράξεις μας να μην ταιριάζουν με το όραμά μας ή το πως αισθανόμαστε. Είναι τέτοια μικρά πράγματα που καλό είναι να ελέγξουμε για το κατά πόσο εξακολουθούν να μας βοηθάνε.
Ξέρετε πως μου αρέσει να μελετάω τον sabian συμβολισμό της μοίρας της Πανσελήνου. Ο συγκεκριμένος (8-9 της Παρθένου) λέει “Ένας εξπρεσιονιστής ζωγράφος που δουλεύει.”
Τώρα, αυτό έχει πολύ όμορφη σημασία για την πανσέληνό μας γιατί εκφράζει μια κίνηση, μια δράση. Ο ζωγράφος δουλεύει, δεν μένει στάσιμος. Δημιουργεί. Και ο εξπρεσιονισμός; Πως μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί στον κόσμο ακόμα κι αν αισθανόμαστε μπερδεμένοι. Ο εξπρεσιονισμός είναι ένα κίνημα της μοντέρνας τέχνης και το κύριο χαρακτηριστικό είναι πως οι καλλιτέχνες παραμορφώνουν την πραγματικότητα στα έργα τους. Δεν μας ενδιαφέρει η πιστή, ρεαλιστική απεικόνιση δηλαδή εδώ. Αλλά τα ρεαλιστικά συναισθήματα. Η αγωνία, ο πόνος… είναι γεγονός πως ο εξπρεσιονισμός δεν χαρακτηρίζεται από χαρούμενη διάθεση. Η εικόνα του άρθρου είναι πίνακας του Έντβαρτ Μουνκ και ονομάζεται «μελαγχολία». Το πιο γνωστό του έργο είναι η κραυγή (όμως υποθέτω θα δημιουργούσα φόβο αν επέλεγα εκείνον για φωτογραφία του άρθρου, ενώ στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό με την Πανσέληνο).
Όμως ο ζωγράφος αυτός του συμβολισμού της μοίρας, εκφράζει ακριβώς το συναίσθημα. Και δουλεύει. Άρα αυτό είναι που καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς τώρα με την Πανσέληνο. Να δουλέψουμε στο να εναρμονιστούμε μέσα μας, και στο να εκφράσουμε τον ειλικρινή εαυτό μας. Ακόμα κι αν κάτι το νομίζουμε για άσχημο, αν το συναίσθημα είναι αυθεντικό και αληθινό (και δεν είναι εις βάρους κάποιου) τότε γιατί να ντρεπόμαστε να το εκφράσουμε; Οι εξπρεσιονιστές αγαπήθηκαν ακριβώς επειδή δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτό που εκφράζουν, αλλά παρόλα αυτά αυθεντικοί στο συναίσθημα.
Ένα άλλο θέμα που τονίζεται είναι η ευγνωμοσύνη (Ιχθύες) και το μέγεθος, τη σημασία που της δίνουμε στην καθημερινότητά μας (Παρθένος). Πολλά πνευματικά μονοπάτια επικεντρώνονται στην ευγνωμοσύνη και στο πως μπορεί να εκφραστεί μέσω της προσφοράς. Και βρίσκουμε μια προσωπική ευτυχία ή και ευθυγράμμιση αν θέλετε, όταν ερχόμαστε σε επαφή με έναν βαθύτερο σκοπό, μια προσφορά που μοιραζόμαστε με τους άλλους. Ιδανικά θα εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη αυτές τις μέρες σε κάθε τι καθημερινό. Στη δουλειά μας, στο σπίτι μας, στον ελεύθερο χρόνο, στις βόλτες, στην οικογένειά μας, στην υγεία μας.
Μου αρέσει το πως από την οπτική της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σύνοδο με τον ωροσκόπο βρίσκουμε τον πλανήτη Άρη που δείχνει μια δράση, μια κίνηση. Αυτό μου αρέσει γιατί ακριβώς δεν μένουμε απλά παθητικοί σε ό,τι συμβαίνει, σε αυτά τα συναισθήματα. Και όπως ο ζωγράφος του εξπρεσιονισμού, τα εκφράζουμε. Και είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάτι ώστε να βγούμε πιο δυνατοί.
Αυτές ήταν οι σκέψεις μου για την Πανσέληνο. Θεωρώ πως προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία ώστε να αλλάξουμε την “λογική” στην οποία βασιζόμαστε, αν αυτή η λογική δεν ισχύει πλέον. Και αυτό το καταλαβαίνουμε όταν νιώθουμε αποπροσανατολισμένοι. Και ας θυμόμαστε πως η ενέργεια της Πανσελήνου είναι αισθητή αυτές τις μέρες τώρα, δηλαδή από σήμερα έως και την πρωτομηνιά.
Εύχομαι μια ευτυχισμένη πανσέληνο στην Παρθένο..!
Βίντεο για τον Ήλιο στους Ιχθύες (δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες)
Η εικόνα του άρθρου είναι από τον πίνακα Melancholy, 1911 – Edvard Munch
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της δημιουργού.