Το Αστρολογικό Καπέλο φορτώνει!

 

Χείρωνας – ο πληγωμένος θεραπευτής

https://astrologyhat.gr/wp-content/uploads/2019/03/Χείρωνας-chironas-πληγωμένος-θεραπευτής-Αρχέτυπο-αστρολογία-Κένταυρος-Τοξότης-Παρθένος-Ζυγός.jpg

Είχα λίγο καιρό να δημοσιεύσω άρθρο για κάποιον αστεροειδή, οπότε σκέφτηκα να επανέλθω γράφοντας για έναν αρκετά ξεχωριστό ανάμεσά τους. Ο Χείρων ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (18.10.1977), έτσι του αποδίδεται το νούμερο 2060 και ενώ στην αρχή κατατάχτηκε στους αστεροειδείς, αργότερα ανακαλύφθηκε πως παρουσιάζει συμπεριφορά κομήτη. Οπότε πλέον ταξινομείται ως και τα δύο. Κάτι αρκετά μοναδικό!

 

Η γλυφή του Χείρωνα (⚷) είν ένα “Κ” πάνω σε ένα “Ο”, και το Κ συμβολίζει τον Charles Kowel, τον αστρονόμο που ανακάλυψε το πλανητικό αυτό σώμα το 1977. Καθώς είναι νέο σύμβολο, δεν ακολουθεί την παραδοσιακή δομή άλλων πλανητικών συμβόλων (η οποία έχει πάντα πολύ μεγάλη σημασία). Μου αρέσει παρόλα αυτά να σκέφτομαι τη γλυφή του ως ένα κλειδί, το οποίο ξεκλειδώνει την στενή κλειδαριά του Κρόνου, για να προχωρήσει προς τους εξωκρόνιους πλανήτες, με πρώτο και κύριο, τον Ουρανό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο αστεροειδής αυτός βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στους δύο αυτούς πλανήτες.

Δες περισσότερα σχετικά με την ερμηνεία των πλανητικών συμβόλων εδώ

Ο μύθος του Χείρωνα διαφέρει αναλόγως την πηγή, αλλά θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω εδώ τα βασικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να γίνει κατανοητό το Αρχέτυπο: Ο Χείρωνας ήταν Κένταυρος, γιος του Τιτάνα Κρόνου. Πληγώθηκε κατά λάθος από ένα δηλητηριασμένο βέλος του Ηρακλή αλλά δεν μπορούσε να πεθάνει γιατί, σαν γιος του Κρόνου, ήταν αθάνατος. Προσπαθώντας να θεραπεύσει το επώδυνο και ανίατο τραύμα του έγινε σπουδαίος γιατρός και δάσκαλος της ιατρικής. Γι’αυτό ονομάζεται επίσης και “πληγωμένος θεραπευτής”. Διαθέτει την αλογίσια φύση του, εκείνη που προδιαθέτει πρωτόγονα συναισθήματα, την άγρια και απότομη στάση, αλλά και την πιο εξευγενισμένη ανθρώπινη, την πολιτισμένη, την εξυπνάδα και την σοφία που επίσης συμβολίζει. Αφού πληγώθηκε λοιπόν και ξεκίνησε να αποκτά γνώσεις προκειμένου να θεραπεύσει τον εαυτό του – κάτι που όμως ποτέ δεν κατάφερε- πήγε να ζήσει μαζί με τους ανθρώπους βοηθώντας εκείνους. Έγινε δάσκαλος, ιατρός, θεραπευτής, αστρολόγος, σοφός και καλοσυνάτος.

 

Έτσι και ο συμβολισμός του Χείρωνα στον γενέθλιο χάρτη, δείχνει τραύματα τα οποία (σε αντίθεση με αυτά του Κρόνου), δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε ποτέ. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να βοηθάμε άλλους, ελαφραίνοντας έτσι λίγο και την δική μας πληγή. Δείχνει σε ποιους τομείς μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο τους άλλους, παρά τον ίδιο μας τον εαυτό. Αλλά δείχνει επίσης εμπειρία, όπως ένας άνθρωπος με μία χρόνια πάθηση, μπορεί να βοηθήσει κάποιον που του παρουσιάζεται ένα σύμπτωμα, ή εκείνος που έχοντας βιώσει στο παρελθόν κακοποίηση, μπορεί αληθινά να συμπαρασταθεί και να στηρίξει και πάλι στα πόδια του κάποιον που τη βιώνει τώρα. Καταλαβαίνουμε αμέσως πως δεν πρόκειται για κάποιο απλοϊκό αρχέτυπο, ειλικρινά θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες για αυτό. Προκειμένου να μην γίνει κουραστικό το άρθρο όμως, θα περιοριστώ στα βασικά, ενώ τέλος θα γράψω και έναν σύντομο συμβολισμό ανάλογα με τον οίκο που τον συναντάμε.

Ο Χείρωνας βρίσκεται τώρα και θα παραμείνει έως το 2026 στον Κριό. Δες για την διέλευσή του ΕΔΩ

Επειδή όπως είπαμε ο Χείρωνας ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και δεν είναι πλανήτης, δεν έχει επίσημα κάποιο ζώδιο το οποίο να κυβερνά ή να έχει έξαρση ή πτώση εκεί. Οι αστρολόγοι λοιπόν όπως είναι επόμενο διαφωνούν σχετικά με τα ζώδια τα οποία χαρακτηρίζουν ευκολότερα τη φύση του. Έτσι στα γρήγορα, θα σας πως πως αισθάνεται άνετα στον επίσης Κένταυρο Τοξότη, ο οποίος κυβερνά την ανώτερη γνώση και την σοφία. Επίσης θεωρώ (όπως και αρκετοί άλλοι αστρολόγοι) πως έχει έξαρση στην Παρθένο, το ζώδιο που κυβερνά την σωματική υγεία, την θεραπεία και την αποκατάσταση. Η Παρθένος είναι επίσης Γήινο Ζώδιο και στο στοιχείο της Γης αισθάνεται πραγματικά στο σπίτι του ο Κένταυρος, αφού ζούσαν μέσα στα βουνά (κατά την μυθολογία στο Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων). Υπάρχει επίσης και η άποψη που τον συσχετίζει με τον Ζυγό καθώς εκτός του ότι ανακαλύφθηκε όταν ο Ήλιος βρισκόταν εκεί, εναρμονίζει, γεφυρώνει, ισορροπεί αν θέλετε, τις κατώτερες οκτάβες με τις ανώτερες. Όπως και ο Ζυγός βρίσκεται στο μεταίχμιο εκκινώντας το δεύτερο ημικύκλιο του ζωδιακού με τα ζώδια που κυβερνιούνται από τους Συλλογικούς πλανήτες, έτσι και ο Χείρωνας, λόγω και της θέσης του, βρίσκεται εκεί, ανάμεσα από τον Κρόνο και τον Ουρανό, βρίσκοντας καταφύγιο στο μεταίχμιο του Κρόνου με τους εξωκρόνιους πλανήτες.

 

Παρακάτω δίνεται μια σύντομη ερμηνεία του Χείρωνα στον γενέθλιο χάρτη, ανάλογα με τον οίκο που τον συναντάμε. Αξίζει να θυμόμαστε πως πάντα αυτή την ερμηνεία την επεξεργαζόμαστε συνδυαστικά με την θέση του από ζώδιο αλλά και των όψεων που ο αστεροειδής σχηματίζει. Φυσικά αυτά όλα δεν μπορούμε να τα λάβουμε υπόψιν μας στο παρόν άρθρο, παρά μόνο με μελέτη του γενέθλιου χάρτη από έναν έμπειρο αστρολόγο. Παρόλα αυτά θα σας γράψω τις συνηθέστερες ερμηνείες ανά οίκο:

Δες που βρίσκεται στον γενέθλιο χάρτη σου ο Χείρωνας μέσα από μια ιστοσελίδα όπως ΕΔΩ αναζητώντας τον αστεροειδή Νο.2060(Chiron) ή αν δυσκολεύεσαι στείλε μου μήνυμα με τα στοιχεία γέννησής σου να σε βοηθήσω 💛

 

Χείρωνας στον 1ο οίκο

Το τραύμα το Χείρωνα εδώ σχετίζεται με την ανασφάλεια και οφείλεται σε εμπειρίες απόρριψης. Έτσι το άτομο δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, προσπαθεί να τη χτίσει για τον εαυτό του για αρκετά χρόνια. Δίνει όμως πολύ σοφές συμβουλές, αν και ο ίδιος δυσκολεύεται να τις ακολουθήσει, καταλήγοντας τελικά να παραμελεί τον εαυτό του. Εδώ ο Χείρωνας τελικά πληγώνει το ίδιο το ΕΓΩ, είναι μια δύσκολη θέση που καταπιέζει το άτομο από τνα βιώσει ευτυχία γιατί αμφιβάλλει αν τελικά την αξίζει.

 

Χείρωνας στον 2ο οίκο

Εδώ ο Χείρωνας μιλά για αναζήτηση της ασφάλειας μέσω υλικών αγαθών. Έχω παρατηρήσει πως συναντάμε τη θέση αυτή σε άτομα τα οποία στερήθηκαν τις ανέσεις κατά την παιδική τους ηλικία και πασχίζουν ως ενήλικες πλέον να αντεπεξέλθουν, σπάζοντας τον κύκλο της έλλειψης και της μιζέριας. Δεν είναι θέμα τσιγκουνιάς. Ο Χείρωνας είναι ως αρχέτυπο αρκετά δοτικός. Απλώς αυτή του η θέση δυσκολεύει την απόκτηση και την διατήρηση χρημάτων. Και το ζήτημα της ασφάλειας που τελικά κρύβεται από πίσω, κρύβει τελικά μικρή αυτοεκτίμηση σχετικά με το κατά πόσο αξίζει να έχει, όσα έχει.

 

Χείρωνας στον 3ο οίκο

Η πληγή του Χείρωνα εδώ δεν εκφράζεται τόσο έντονα όσο σε άλλους οίκους, αλλά σχετίζεται με την δυσκολία κατανόησης του ίδιου του εαυτού αλλά και του κατά πόσο καταλαβαίνουν το άτομο οι άλλοι. Δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις, ενώ το τραύμα μπορεί να επικεντρώνεται όχι πάνω στο ίδιο το άτομο, αλλά πάνω σε κάποιο από τα αδέλφια του και ο Χείρωνας να προσπαθεί να θεραπεύσει εκείνον.

 

Χείρωνας στον 4ο οίκο

Αυτή είναι η πιο κλασσική όψη που παρατηρώ στους πελάτες οι οποίοι έχουν βιώσει βαθύ τραύμα κατά την παιδική τους ηλικία. Τουλάχιστον ο ένας γονέας δεν αντιπροσώπευε σωστά το μητρικό ή το πατρικό πρότυπο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αναζητά μόνιμα το άτομο υποκατάστατο της αντίστοιχης αγάπης. Οι παιδικές εμπειρίες γενικά προξενούν θλίψη και δεν μπορούν πραγματικά ποτέ να ξεπεραστούν. Ο Χείρωνας όμως καταφέρνει να σπάσει τον κύκλο, βοηθώντας το άτομο να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη όταν κάνει τα δικά του παιδιά.

 

Χείρωνας στον 5ο οίκο

Κι εδώ παρατηρείται τραύμα το οποίο προέρχεται από την παιδική ηλικία του ατόμου και τον τρόπο με τον οποίον διδάχτηκε τη ζωή. Η ευχαρίστηση λαμβάνεται δύσκολα, το άτομο δυσκολεύεται να δεχτεί πως την αξίζει πραγματικά. Έτσι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρκετούς φόβους σχετικά με την αυτοέκφραση. Οι αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι δύσκολο να αποδιωχθούν, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται και προβλήματα σεξουαλικότητας, σαν να μην μπορεί το άτομο να απολαύσει πραγματικά εκείνα που του προσφέρουν απόλαυση. Σχετίζεται επίσης με τα παιδιά, εδώ ο Χείρωνας θα αναλάβει να περάσει τις γνώσεις του στην επόμενη γενιά, καλλιεργώντας σωστές αρχές έτσι ώστε να απαλύνει τη δική του πληγή.

 

Χείρωνας στον 6ο οίκο

Ο Χείρωνας εδώ μπορεί πραγματικά να αναπτύξει το θεραπευτικό του ταλέντο, κι έτσι η θέση αυτή παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους που επιλέγουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ιατρική, είτε με την ψυχολογία. Επειδή ο Χείρωνας συμβολίζει τα χρόνια τραύματα, το άτομο είναι πιο επιρρεπή σε κάποια χρόνια πάθηση, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να εμπνεύσει άλλους που θα ακολουθήσουν στο να μην υποφέρουν το ίδιο έντονα. Γίνεται σωστό παράδειγμα μέσα από τον τρόπο ζωής και δίνει σωστές συμβουλές αφού κατανοεί σε βάθος τα προβλήματα των υπολοίπων από προσωπική εμπειρία.

 

Χείρωνας στον 7ο οίκο

Το τραύμα του Χείρωνα στον 7ο οίκο σχετίζεται με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Φαίνεται σαν το άτομο να προσελκύει ακατάλληλους συντρόφους κι ενώ συχνά γνωρίζει την αιτία της δικής του συμπεριφοράς που προσελκύει τέτοια άτομα, του είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει το πρόβλημα. Επίσης ο Χείρωνας εδώ συχνά εκφράζεται ως ιατρός/φροντιστής/θεραπευτής ενός συντρόφου ο οποίος βιώνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγεία ή ψυχολογικό. Στη θετική του έκφραση, ο Χείρωνα εδώ μπορεί να δώσει το έναυσμα για να ασχοληθεί το άτομο επαγγελματικά και με μεγάλη επιτυχία με θέματα δημοσίων σχέσεων, διπλωματίας ή ακόμα και πολιτικής.

 

Χείρωνας στον 8ο οίκο

Πρόκειται για μια σκληρή θέση του Χείρωνα που όμως μπορεί να αργήσει αρκετά να εκφραστεί στη ζωή του ατόμου. Σχετίζεται με το τραύμα της απώλειας, συχνά του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Αν και δεν λειτουργεί όπως ο Πλούτωνας στον ίδιο οίκο, ο Χείρωνας εδώ μπορεί απλώς να τροφοδοτεί συνεχώς τον φόβο του θανάτου. Αν το άτομο όντως βιώσει απώλεια (είτε ανθρώπου, είτε χρημάτων, δουλειάς κλπ), καθυστερεί να το ξεπεράσει. Το θετικό είναι πως ο Χείρωνας από αυτή τη θέση ευνοεί την αυτοθεραπεία.

 

Χείρωνας στον 9ο οίκο

Μία σχετικά καλή τοποθέτηση του Χείρωνα είναι αυτή, αν και συχνά παρατηρείται η σκέψη πως το άτομο δεν κατάφερε αρκετά στη ζωή του, δεν συνάντησε τις προοπτικές του στη μάθηση και στην εξέλιξή του. Το θετικό είναι πως συνεχώς προσπαθεί να αυτοβελτιωθεί και να βοηθήσει τους άλλους. Τους εμπνέει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να αξιοποιήσουν τα έμφυτα ταλέντα τους. Είναι ο Χείρωνας του καθοδηγητή και του δασκάλου.

 

Χείρωνας στον 10ο οίκο

Ο Χείρωνας εδώ αναζητά την τελειότητα και απογοητεύεται όταν δεν την συναντά. Δεν είναι ουτοπιστής, απλώς μοιάζει σα να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει τη ζωή σου, να ξεπεράσει παρελθοντικά τραύματα, να γίνει καλύτερος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και νομίζει πως αποτυγχάνει. Η ζωή είναι ούτως ή άλλως μια συνεχής προσπάθεια στο να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Το άτομα με αυτή τη θέση του Χείρωνα δυσκολεύονται να αποδεχτούν την ήττα τους αλλά τελικά μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους να επιτύχουν, κι έτσι παίρνουν ευχαρίστηση. Ο φόβος της αποτυχίας που συνδέεται με την θέση αυτή του Χείρωνα, σχετίζεται σχεδόν πάντα με την παιδική ηλικία, καθώς συχνά οι γονείς έχουν προβάλει αρκετή πίεση στις δυνατότητες του παιδιού και το ίδιο δυσκολεύεται και ως ενήλικας να ανταπεξέλθει.

 

Χείρωνας στον 11ο οίκο

Τα τραύματα εδώ αφήνουν παρελθοντικοί φίλοι ή ομάδες ανθρώπους που κάποτε το άτομο ανήκε. Υπάρχει επίσης ένας φόβος σχετικά με το να αφεθεί να ονειρευτεί κάτι καλύτερο, αλλά γενικά μιλώντας, είναι μια σχετικά ανώδυνη θέση του Χείρωνα, εκτός φυσικά αν σχηματίζει σκληρές όψεις με τον Ήλιο ή τη Σελήνη.

 

Χείρωνας στον 12ο οίκο

Ο Χείρωνας εδώ ενισχύει την διαίσθηση. Τα όνειρα είναι έντονα και συχνά προφητικά. Στον κόσμο των ονείρων βιώνεται μια δεύτερη πραγματικότητα η οποία διδάσκει εξίσου. Μια άλλη έκφραση του Χείρωνα εδώ είναι κάποιο κρυφό ταλέντο. Τα άτομα με αυτή τη θέση συχνά δεν αποκαλύπτουν τα ταλέντα τους, προτιμούν την απομόνωση. Αν και δεν τους αρέσει η μοναξιά, δεν φοβούνται να μείνουν με τον εαυτό τους. Το τραύμα του Χείρωνα εδώ σχετίζεται με το ότι αισθάνονται πως κάτι τους στερήσανε όταν ήταν ακόμα αγέννητοι, σαν να προκαθορίστηκε κάτι για την μοίρα τους, το οποίο παλεύουν να ξεπεράσουν αρκετά χρόνια.

 

Δες περισσότερους αστεροειδείς στο tag του Αστρολογικού Καπέλου ➡ΕΔΩ (συνεχώς προστίθενται περισσότεροι)

Αγάπη & Φως,
Φαίδρα Θεολόγη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της δημιουργού.

Οι μηνιαίες προβλέψεις στο e-mail σου!

Subscribe

Subscribe

* indicates required
https://astrologyhat.gr/wp-content/uploads/2018/02/hero_slider_03-1-640x576.png
https://astrologyhat.gr/wp-content/uploads/2018/04/planet_01-1.png
https://astrologyhat.gr/wp-content/uploads/2018/04/planet_02-1.png
https://astrologyhat.gr/wp-content/uploads/2018/04/planet_03-1.png
https://astrologyhat.gr/wp-content/uploads/2018/04/planet_04-1.png

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της δημιουργού. 2021 © AstrologyHat | All Rights Reserved.