Η Δεύτερη Πανσέληνος του Ιανουαρίου πραγματοποιείται μόλις την τελευταία μέρα του μήνα (31.01) και είναι ολική έκλειψη Σελήνης. Αυτό σημαίνει πως το φεγγάρι γίνεται κατακόκκινο για λίγο παραπάνω από 10 λεπτά(!) αν και δυστυχώς δεν είναι ορατό από την Ελλάδα ή την Κύπρο σε όλη της το μεγαλείο. Την τύχη έχουν αυτή τη φορά όσοι βρίσκονται στην Ασία, βορειοανατολικά της Ρωσίας, στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και στην Αυστραλία. Πιο αναλυτικά σχετικά με την ορατότητα διακρίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Αξίζει να αναφέρουμε πως καθώς αυτή δεν είναι η πρώτη Πανσέληνος του μήνα, αλλά η δεύτερη (μπορείς να διαβάσεις το άρθρο για την πρώτη ➡ΕΔΩ), αυτή η Πανσέληνος στις 31.01 ονομάζεται επίσης και «μπλε φεγγάρι». Πολλά τα χρώματα της Πανσελήνου λοιπόν, μπλε από το όνομα, κόκκινη από την έκλειψη και αρκετά φωτεινή καθώς θα λάμψει δυνατά και θα αργήσει να το ξανακάνει, καθώς όλο τον Φεβρουάριο δεν θα έχουμε καμία Πανσέληνο. Έτσι είναι, ολόκληρος μήνας θα περάσει χωρίς ούτε ένα ολόγιομο φεγγάρι, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο το οποίο θα επαναληφθεί ξανά το 2572! Αν και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό πρακτικά δεν προσδίδει στην τωρινή μωβ (κόκκινο + μπλε φως=μωβ) Πανσέληνο κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, είναι απλώς ωραίο να το σκεφτόμαστε.
Τι το σπουδαίο έχει αυτή η έκλειψη στον Λέοντα όμως; Αρχικά μου κεντρίζει το ενδιαφέρον το πώς καθώς ο Ήλιος με τη Σελήνη στέκονται αντικρυστά, έχουν και οι δύο από ένα πλανητικό σώμα δίπλα τους με έντονη τη θηλυκή ενέργεια. Σύνοδο με τον Ήλιο σχηματίζει η αισθησιακή από τον Υδροχόο Αφροδίτη, ενώ στον Λέοντα παρέα στη Σελήνη κρατά ο ➡αστεροειδής Ceres, ή αλλιώς γνωστή από την Ελληνική μυθολογία, θεά Δήμητρα. Αυτό σημαίνει πως η θηλυκή πολικότητα αγωνιά να εκφραστεί μέσα από τις επιθυμίες της και την αγωνιστικότητα που προσδίδει ο άξονας Λέοντα – Υδροχόου. Κοιτώντας τον χάρτη από την οπτική της Ελλάδας και της Κύπρου, παρατηρώ το πώς καταπιεσμένες επιθυμίες ζητάνε να ικανοποιηθούν – το πώς εκείνα που ζητούσαμε και μας στερούσαν άλλοι, χρειάζεται να τα διεκδικήσουμε μόνοι μας, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις – ακόμα κι αν αυτές είναι ελλιπείς ή άπειρες, δεν έχει σημασία – είναι οι δικές μας δυνάμεις, τα όπλα με τα οποία θα διεκδικήσουμε εκείνα που ποθούμε.
Λένε πως η Αφροδίτη δεν είναι πολεμίστρια σαν τον Άρη και έχουν δίκιο, όμως έχει τον δικό της τρόπο να διεκδικεί. Είναι καταφερτζού και σχεδόν απαιτεί να εκπληρωθούν όλα όσα εύχεται. Τώρα και με την ανάμειξη της ενέργειας μιας Σεληνιακής Έκλειψης μου γεννάται η εξής εικόνα: Σκεφτείτε το πώς οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουμε μόνο αυτό που θέλουμε να δούμε. Σαν ένα πέπλο να καλύπτει τη πραγματικότητα κι εμείς να μένουμε σε κάποιες προσδοκίες οι οποίες μπορεί να μην είναι καν δικές μας, να μας έχουν πείσει ιδέες άλλων. Όμως τελικά αυτό μπορεί να μας βοηθήσει μέχρι ενός σημείου. Όταν τα πράγματα αγριεύουν και δεν έχουμε πλέον αυτή την πολυτέλεια, τότε βλέπουμε όχι εκείνο που θέλουμε, αλλά εκείνο που πρέπει. Η Σεληνιακή έκλειψη ανασηκώνει το πέπλο αυτό – αν δεν το διαλύει σε χίλια κομμάτια. Όχι καταστρέφοντας τις προσδοκίες, αλλά με σκοπό να μας δείξει το πώς μπορούμε πραγματικά να τις επιτύχουμε.
Η σύνοδος της Αφροδίτης (έρωτας) με τον Νότιο Δεσμό δύναται να αναδείξει την ενέργεια μιας παρελθοντικής σχέσης. Μπορεί αυτό να σημαίνει πως υπάρχει επιστροφή προσώπου με κάποιον τρόπο ή απλώς πως επιστρέφουν μνήμες σχετικά με τη σχέση. Οι μνήμες που φέρνει μία έκλειψη όμως ας θυμόμαστε πως έχουν να κάνουν με την απόκτηση εμπειρίας, χαρακτηρίζονται από μια δόση καρμικότητας και έντονου συναισθηματισμού. Είναι σαν μαγικές πύλες μεταμόρφωσης. Οπότε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο κάτι βελτιώνεται. Είτε μέσα μας, είτε στη σχέση.
Είναι αλήθεια πως αυτή η ενέργεια της έκλειψης δεν γίνεται πάντα άμεσα αντιληπτή, παρά συμβαίνει σταδιακά για τα επόμενα χρόνια. Για άλλους συντομότερα ή για κάποιους ίσως δεν καταφέρει να έρθει ποτέ, επηρεάζει κυρίως όσους έχουν τον Ήλιο (ζώδιο), ωροσκόπο, Σελήνη ή κάποιο προσωπικό πλανήτη κοντά στην 11η μοίρα του Λέοντα/Σκορπιού/Υδροχόου και Ταύρου. Πρόκειται για δυναμική ενέργεια, αλλά μια δύναμη η οποία πηγάζει από δυσκολίες και αντλεί ενέργεια από παρελθοντική καταπίεση ενώ στοχεύει σε βαθιά προσωπικές επιθυμίες.
Για να δεις τι μπορείς να περιμένεις λίγο πιο συγκεκριμένα, ρίξε μια μάτια στις ➡μηνιαίες προβλέψεις του Ιανουαρίου, διαβάζοντας το ζώδιο και τον Ωροσκόπο σου. Σε όλα τα ζώδια είχα φροντίσει να αναφέρω την Σεληνιακή έκλειψη, γράφοντας μία γενική κατεύθυνση για τον τομέα που εκείνη θα επηρεάσει περισσότερο.
Κάτι ακόμα το οποίο μου τραβάει τη προσοχή καθώς κοιτάζω τον χάρτη (πάντα από την οπτική της Ελλάδας και της Κύπρου) είναι το πώς ο Χείρωνας από τους Ιχθύες στέκεται στο Μεσουράνημά του, στο υψηλότερο σημείο του χάρτη σα να εποπτεύει με τον δικό του τρόπο όσα συμβαίνουν. Ταυτόχρονα σχηματίζει όψη ημιτετραγώνου (45°) με τον Ήλιο και άρα μία ενάμιση τετραγώνου (135°) με τη Σελήνη. Σκληρές όψεις καθώς είναι με την τάση να προβάλουν δυσκολίες, ο Χείρωνας προσπαθεί -όπως κάνει πάντα- να εκμεταλλευτεί την ενέργεια της Σεληνιακής έκλειψης ώστε να μας διδάξει την αξία του ελέγχου μέσα σε δύσκολες καταστάσεις. Το πώς η ψυχραιμία και η ουδετερότητα είναι αξίες που χρειάζεται να διαθέτουμε στη καθημερινότητά μας. Οι Ιχθύες (το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο Χείρωνας) συμβολίζεται από τα δύο ψάρια που κοιτάζουν σε αντίθετες κατευθύνσεις και όπως το Γιν και το Γιανγκ, το ζώδιο αντιπροσωπεύει αρχετυπικά το καλό με το κακό. Ο Κένταυρος Χείρωνας με την σπουδαία σοφία που διαθέτει, καταλαβαίνει πως η μάχη αυτή είναι καθαρά επίγεια. Πως για να εξελιχθεί κάποιος, προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο της Φώτισης δηλαδή, χρειάζεται να βρει την ουδετερότητα ξεπερνώντας τις δύο αυτές καταστάσεις. Όταν ανυψώσει την συνειδητότητά του, τότε μόνο θα μπορέσει να έρθει σε επαφή με τα αγνά αρχέτυπα. Η έκλειψη μπορεί να φέρει δυσκολίες αλλά το κάνει για να γλιτώσουμε από αρνητικές καταστάσεις καταπίεσης, στοχεύοντας στην πραγματοποίηση των επιθυμιών μας. Ο Χείρωνας ζητά να εκμεταλλευτούμε τις δυσκολίες αυτές ώστε να μας ταρακουνήσουν και να σταματήσουν πλέον να μας αναστατώνουν.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της δημιουργού.