Αξιοσημείωτη Πανσέληνος αυτή της τελευταίας ημέρας του Μαρτίου. Γιατί; Αρχικά είναι «μπλε φεγγάρι», χαρακτηρισμός που δίνεται στην δεύτερη Πανσέληνο που συναντάμε στον ίδιο μήνα. Αν θυμάστε η πρώτη Πανσέληνος του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μόλις στις 02.03 και ήταν στο ζώδιο της Παρθένου. Και όχι μόνο αυτό! Γενικά το να τυχαίνει να έχουμε μπλε φεγγάρι είναι σπάνιο, κι όμως είναι το δεύτερο που συμβαίνει μέσα στο 2018 (2 μπλε φεγγάρια στο ίδιο έτος έχει να συμβεί από το 1999 και θα επαναληφθεί ξανά το 2037). Όπως και να ‘χει, μπορεί κάποιος να διαφωνήσει πως καθώς οι μήνες είναι ορισμένοι από τους ανθρώπους, η σημασία μιας δεύτερης Πανσελήνου στον ίδιο ημερολογιακό μήνα δεν είναι κάτι σημαντικό. Και ίσως αυτό να ισχύει ορισμένες φορές, όμως τώρα η Πανσέληνος στον Ζυγό διαθέτει μεγάλη βαρύτητα μιας που είναι και η πρώτη Πανσέληνος μετά την Εαρινή Ισημερία, το ξεκίνημα της Άνοιξης, την έναρξη του ζωδιακού.
Από τη μία λοιπόν υπάρχει αυτή η ακατανίκητη ανάγκη για νέα ξεκινήματα που συνοδεύει πάντα την εποχή, από την άλλη διανύουμε την περίοδο του ανάδρομου Ερμή, ο οποίος μάλιστα σχηματίζει σύνοδο με τον Ήλιο στον Κριό κατά τη στιγμή της Πανσελήνου. Αυτό μου γεννά την εικόνα μιας συναισθηματικής τραμπάλας κατά την οποία αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στην αισιοδοξία που επιβάλει το καινούργιο και την διστακτικότητα της αλλαγής.
Ο κυβερνήτης του Κριού Άρης, βρίσκεται την ίδια στιγμή στον Αιγόκερω σε σύνοδο με τον Κρόνο. Άρης και Κρόνος από κοινού δημιουργούν όψη τετραγώνου με την Πανσέληνο και την πιέζουν ενεργειακά σε μεγάλο βαθμό. Και οι δύο αυτοί πλανήτες είναι πολύ ισχυροί στο ζώδιο του Αιγόκερου. Ο Κρόνος είναι ο κυβερνήτης του ζωδίου, ενώ ο Άρης βρίσκεται εδώ σε «έξαρση». Κι ενώ από μόνη της η σύνοδος των δύο αυτών σωμάτων είναι αρκετά ευεργετική για την εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών, το τετράγωνο που σχηματίζει με την Πανσέληνο δύναται να δημιουργήσει αναταράξεις καθώς κυριαρχεί μια τάση για παρορμητικές αποφάσεις που βασίζονται τελικά στον ενθουσιασμό, στην ανάγκη να προχωρήσουμε ή απλώς να αλλάξουμε.
Αυτό συμβαίνει καθώς τόσο ο Κριός (το ζώδιο που βρίσκεται ο Ήλιος και ο ανάδρομος Ερμής), όσο και η ενέργεια του κυβερνήτη του Άρη, περιλαμβάνουν τα αρχέτυπα των πρωταθλητών και των ηρώων. Ο Αιγόκερως πιστεύει στην ανταμοιβή με την πάροδο του χρόνου, τιμά την υπομονή. Οπότε και το τετράγωνο αυτό οδηγεί στο ίδιο συμπέρασμα τελικά. Από τη μία θέλουμε να τρέξουμε μπροστά και σαν αληθινοί ήρωες να αποδείξουμε την αξία μας ξεπερνώντας τον εαυτό μας, από την άλλη τα συναισθήματα (Σελήνη) μας κρατούν στο παρελθόν, ενώ η Κρόνια ενέργεια μας θυμίζει πως καλό είναι πριν πάρουμε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση, να αναλογιστούμε τις συνέπειες αυτής.
Πως θα μπορούσε κάποιος όμως να αξιοποιήσει αυτή την ενέργεια των αντιθέτων; Μα με το να αναρωτηθεί τι είναι εκείνο που πραγματικά ζητά. Κάτω από τα στρώματα όσων θέλουν οι γύρω μας και την τάση να αρκούμαστε σε εκείνα για τα οποία «πιστεύουμε» μόνο πως αξίζουμε, κρύβεται ο αληθινός μας εαυτός ο οποίος στην ουσία του είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις επιθυμίες και το ένστικτο. Καθόλου τυχαία οι οίκοι τους οποίους ενεργοποιεί η Πανσέληνος είναι ο άξονας 2ου-8ου τόσο από την οπτική της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου. Καθόλου τυχαία επίσης ο κυβερνήτης της Πανσελήνου Αφροδίτη, μόλις πέρασε στον Ταύρο. Δεν περνά απαρατήρητο το ότι ο ωροσκόπος της Πανσελήνου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο είναι ο Λέων. Η δυναμική του πύρινη ενέργεια μας ωθεί να αντικρίσουμε τις πληγές της καρδιάς, να εστιάσουμε μέσα ώστε να δούμε από την υποκειμενική μας αντίληψη μετά το έξω. Μέσα από τα θέλω να πλησιάσουμε τους τρόπους να το επιτύχουμε. Όταν είμαστε ξεκάθαροι στους στόχους μας κι έχουμε επίγνωση αυτών, τότε επιτυγχάνουμε πνευματική ισορροπία.
Αφοί λοιπόν ξεκαθαρίσει κανείς τι αληθινά επιθυμεί, τότε η λογική συνέχεια είναι να το πραγματοποιήσει. Κι εδώ συμβουλεύω καθώς είναι ο Ερμής σε σύνοδο με τον Ήλιο, σε αντίθεση με τη Σελήνη και σε τετράγωνο με Άρη και Κρόνο: δεν αρκεί απλώς να δείξουμε με τη συμπεριφορά μας εκείνο που ζητάμε. Χρειάζεται να το πούμε. Η έκφραση των επιθυμιών είναι πολύ σημαντικό βήμα γνωστοποίησης και στους γύρω μας ότι πλέον έχουμε κινητοποιηθεί προς την διεκδίκηση των στόχων, ενώ την ίδια στιγμή φορτίζει τις πράξεις με πυξίδα τις ίδιες αυτές φιλοδοξίες.
Κάτι τελευταίο:
Η Πανσέληνος αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στις (συντροφικές κυρίως) σχέσεις. Ο ανάδρομος Ερμής και η Πανσέληνος οδηγούν στο να λαμβάνουμε μπερδεμένα σήματα από τον Άλλον και να μην ξέρουμε τελικά τι να πιστέψουμε: τις λέξεις ή τη γλώσσα του σώματος; Σε αυτές τις ομολογουμένως δύσκολες περιπτώσεις, το κλειδί είναι να μην προσπαθήσουμε μόνοι μας να αποφασίσουμε τι να εμπιστευτούμε. Και πάλι η επικοινωνία θα μας σώσει (ο Ερμής είπαμε σχηματίζει αντίθεση με την Πανσέληνο). Με το να γνωστοποιήσουμε πως έχουμε μπερδευτεί και με το να ρωτήσουμε ευθέως αν η μη λεκτική απάντηση έχει κάποιο κρυφό μήνυμα κι αν ναι, ποιό ακριβώς είναι αυτό. Το απηυδισμένο σήκωμα των ματιών, μια αποθαρρυντική χειρονομία, ο σαρκασμός ή η σκόπιμη αγνόηση είναι όλα παιδαριώδεις συμπεριφορές και το πρώτο στάδιο για τον δρόμο που οδηγεί στον χωρισμό. Η ανάμειξη του Κρόνου κρατά εδώ τη λύση και μας ζητά να φερθούμε ώριμα και ως ενήλικες να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις οι οποίες δεν φέρνουν την καταστροφή αλλά πάντα – μα πάντα – αποτελούν ευκαιρίες εξέλιξης.
Αγάπη & Φως,
Φαίδρα Θεολόγη
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση της δημιουργού.